There was an error in this gadget

Sunday, February 6, 2011

~tersedar..~


Waaa..arini tak buat pape pun.

Tapi pagi tadi dikejutkan dengan ketukan di tingkap dan jeritan mama memanggil namaku.

Aku tersedar.oh.mamai sungguh!!..

Tunngg!!tunggg !!tunng!!” tingkap diketuk,

“jirah!bagun-bangun.tolong mama kat lua ni jap”.

Aku pun membuka mata.

“euhhmmm..k..jap-jap…..”…aku tertido semula.

Tunng!!tunnngg!tungg!!tingkap diketuk lagi..

“ye..ye…japp…”aku pun bangun la dengan tak basuh muka nya…mamai tahap anak cipan baru lahir.

“ehmm..nak wat pe nie ma??”

“nieh..angkut sume keladi ni buang kat tempat selalu buang sampah tu”

Tanpa banyak tanya aku pun pergi la buat. Aktiviti aku pagi ni mengukut sampah dan membuang sisa –sisa organik ke tempat yang sepatutnya.

Tiba-tiba aku terkenang kembali bagaimana sikap aku sebelum aku belum matang. Aku sumpah pemalas nak mampus kalau disuruh buat kerja. Dah la kuat melawan.aduii..kalau la boleh aku undurkan masa.aku nak je tarik balik kata-kata aku tuh.perrghh..banyak dosa aku ni. Kena mintak ampun banyak-banyak sebelum aku mati.SYURGA kan terletak di bawah tapak kaki ibu. Then aku terfikir jugak. Kalau bukan aku yang nak tolong. Siapa la lagi kan. Bukan nak cakap abang dan kakak aku tak tolong. Bukan. Cuma dey all busy la dengan urusan masing-masing.kakak sulong aku da pun ada family. Hubby dia pulak kerja kat Brunei.so lau cuti ofc lah dia nak spend time dengan hubby and anak dia kan.my first brother pulak susah la nak tengok dia kat Malaysia apatah lagi kat rumah.orang dah biasa kerja kat oversea ni memang susah nak balik rumah.cuti ntah bila je. Bila balik ofc la nak spend time dengan tuning dia. Tak salahkan dia sikit pun. Adat la orang bercinta kan.da lame dok oversea,berjauhan lak ngan orang yang kita sayang. Memang tak la kan.hehehe. My second brother still blaja kat UTM Skudai. Dia ni pun busy jugak dengan study dia. Final year. Banyak benda nak kena buat. Insyaallah dia pun akan ikut jejak langkah my first bro nak keje luar dari Malaysia. I hope offer tu dia akan dapat. Amin.tapi tak comfirm lagi. Aku hanya mampu berdoa. Akhir sekali tinggal lah aku. Si bongsu yang selalu buat hal. Masih lagi belajar. Diploma in business study kat UITM Jengka. so busy apa nye lau tengah-tengah cuti ni kan. Pelah salahnya tolong parent. Bukan selalu. Dekat je pun rumah aku dengan UITM tu.So tiap-tiap minggu pun aku leh balik. Parent aku dah muak dah tengok muka aku ni ha..hehehehe.^^.tapi tu lah kan. Nak buat macam mana. Bila dah besar ni baru la tahu and besar tanggungjawab kat parent. Bab –bab buat kerja fizikal aku no hal je. Bila sampai bab study.hadoii.. memang la aku ni ada penyakit M.MALAS.hahaha.nak tak nak. Blaja jela hazzy. Selagi ada masa.study je.okeyh?come on hazzy.u can do it.!ayat common la..^^

No comments: